STEFANO GIOVANNONI - GIOVANNONI DESIGN

Expressieve ontwerpen: het werk van designer en architect Stefano Giovannoni speelt op virtuoze wijze met de symbolen en metaforen van het onderbewustzijn en fascineert met zijn vertellende eigenschappen.

Stefano Giovannoni werkt onder meer samen met de merken Alessi, Flos, Helit, Inda, LAUFEN, Magis, Nissan, Oras, Seiko, Siemens en 3M. Hij ontwerpt niet alleen industriële producten op het gebied van keuken, badkamer, meubilair en wonen, auto en elektronica, maar creëert ook complete interieurs en architectuur. Zijn werken zijn opgenomen in de permanente collectie van het Centre Georges Pompidou in Parijs en in de collectie van het Museum of Modern Art in New York. Stefano Giovannoni werd in 1954 geboren in La Spezia en studeerde architectuur in Florence. Hij woont en werkt in de Studio Giovannoni, een gerestaureerde oude fabriek in het centrum van Milaan.

Met 'IL BAGNO ALESSI One' bracht hij een van de opmerkelijkste badkamerdesigns van de afgelopen jaren op de markt. Visueel anker en bepalend designelement van de badkamer – een samenwerking tussen Alessi, LAUFEN, Oras en Inda – is de met een Design Plus onderscheiden staande wastafel Tam-Tam, die met zijn ronde, zachte vorm het organische aspect van de badkamer benadrukt.

'IL BAGNO ALESSI One' groeide uit tot een echte badkamerklassieker. Hij is nu uitgebreid met nieuwe keramische designs en een compleet nieuwe meubelserie. Wat bracht u ertoe deze lijn uit te breiden?

Toen 'IL BAGNO ALESSI ONE' in 2002 werd gelanceerd, was het een van de meest innovatieve collecties. Nu is het uitgegroeid tot een badkamerklassieker, gekenmerkt door iconische producten als de staande wastafel 'Tam-Tam', de strak vormgegeven kranen en het druppelvormige closet met de keramische deksel. Ik wilde graag ontdekken wat er nog meer uit deze collectie kon worden gehaald – en wat LAUFEN daarvan kon realiseren met zijn ultramoderne keramische technologie. Bij de eerste collectie concentreerden we ons meer op de aantrekkingskracht van ieder afzonderlijk product dan op het creëren van een breed gamma aan typologieën. Bij de tweede collectie, bijna tien jaar later, vonden we dat het het juiste moment was om het project verder te ontwikkelen en nieuwe typologieën te creëren die verfijnder zijn, beter aansluiten bij de projecten en beantwoorden aan een breed scala aan specifieke behoeften. We vulden dit gat door de missende typologieën te definiëren met half ingebouwde en nieuwe meubelwastafels die groter waren dan de vorige. Bovendien introduceerden we compleet nieuwe producten, altijd sterk en innovatief, zoals de wastafel 'Tuna', een nieuwe set 'Tam-Tams' en een nieuwe elektronische kraan.

Wat zorgt ervoor dat het design van 'IL BAGNO ALESSI One' tijdloos maar toch bijdetijds is?

De look van 'IL BAGNO ALESSI One' werd van begin af aan gekenmerkt door sterke, herkenbare vormen, geïnspireerd door de natuur en diep verankerd in het onderbewustzijn van iedere mens – zoals het idee van een witte, door het water gepolijste steen. De producten onderscheiden zich niet door hun details, maar door hun kracht, hun duidelijke concept en hun oorspronkelijke vormen, die puurheid en expressiviteit uitstralen. 'IL BAGNO ALESSI One' lijkt echt een tijdloos archetype te zijn, maar ook modieus, hoewel het geen specifieke trend volgt – zoals iets dat door de natuur zelf is gecreëerd.

"De formele elementen van dit project zijn zeer innovatief en karakteristiek. Stefano is erin geslaagd zijn eigen persoonlijke stijlcriteria, die praktisch het beste design uit de jaren '80 en '90 hebben bepaald, te overtreffen. Door zijn uiterst innovatieve benadering van design – wat ik als 'meta-stilistisch' zou omschrijven – kon hij ongedwongen en vakkundig putten uit de uitgebreide vocabulaire van vormen die de mens ter beschikking staan en zo nog indrukwekkendere en menselijkere objecten creëren." - Alberto Alessi.