WIEL ARETS - WIEL ARETS ARCHITECTS

Focus op functie: de designs van de Nederlandse architect en designer Wiel Arets, die voor LAUFEN de ILBAGNOALESSI dOt ontwierp, zijn zowel innovatief als pragmatisch.

ILBAGNOALESSI dOt – een samenwerking tussen Alessi en LAUFEN Bathrooms – is het eerste badkamerproject van designer Wiel Arets.

Bij de ontwikkeling van het design was zijn grootste focus ervoor te zorgen dat de afzonderlijke objecten niet afleiden van het eigenlijke doel van de badkamer – het reinigen van lichaam en geest. Wiel Arets: "Het ensemble steunt als geheel op de kracht van zijn afzonderlijke delen. Elk moet zijn doel vervullen, zonder op enigerlei wijze te domineren. Alle objecten moeten, in ieder opzicht, in dienst van de ontspanning staan. Het design van de vormen is zeer ingetogen, en voor alle objecten gelijk, zodat ze samen in de eerste plaats rust uitstralen. Bij een tweede keer kijken wordt duidelijk dat hun vorm perfect aansluit bij hun functie." Hoewel de designs van de Nederlandse architect en designer Wiel Arets zonder twijfel zijn gebaseerd op intellectuele concepten, zijn ze ook pragmatisch. Tot zijn belangrijkste werken behoren de Academie Beeldende Kunsten in Maastricht en het hoofdkantoor van pensioenfonds AZL in Heerlen.

Wiel Arets werd in 1955 geboren in Heerlen en studeerde in 1983 af aan de Technische Universiteit Eindhoven. In 1984 richtte hij in Heerlen het kantoor Wiel Arets Architect & Associates op, dat in 1996 verhuisde naar Maastricht. Hij gaf colleges aan academies en universiteiten over de hele wereld, waaronder in Londen, Wenen en New York. Momenteel bekleedt hij de Berlage-leerstoel aan de Technische Universiteit in Delft.