ISH Frankfurt
11. -15. Maart 2019

Nieuwe schoonheid en functionele kijk op de badkamer.
Voor de ISH van dit jaar in Frankfurt legt LAUFEN de schijnwerpers op design en hygiëne.

LAUFEN heeft nieuwe mogelijkheden voor SaphirKeramik ontwikkeld, een van de meest opwindende innovaties in badkamermateriaal van de afgelopen jaren. Dit bijzonder slanke en robuuste materiaal heeft een revolutie teweeggebracht in de conventies van het badkamerontwerp, waardoor het een trend is om lichter te stylen met een meer uitgesproken grafische schoonheid.

LAUFEN werkt nu met de vierde generatie SaphirKeramik, naast de vorm en esthetiek zijn nu ook een aantal inspirerende nieuwe mogelijkheden voor dit materiaal presenteert. Het Zwitserse sanitaimerk LAUFEN is de uitvinder  van dit  industriële proces, SaphirKeramik kan nieuwe eisen aan de eenvoudige wastafel en zelfs nieuwe toepassingen bieden, bijvoorbeeld dubbele wastafels, wastafels met een geïntegreerde overloop of vrijstaande wastafels met een minimale footprint - nieuwe ideeën die gewoon ondenkbaar zijn met traditionele keramische badkamerproducten.

Om zijn ontwerpideeën te implementeren, werkt LAUFEN met internationaal bekende ontwerpers zoals Toan Nguyen, Marcel Wanders, Patricia Urquiola en Konstantin Grcic. Het resultaat? Verbluffend maar praktische, dagelijkse producten voor de badkameromgeving die ontwerpers en architecten nieuwe mogelijkheden bieden voor het creëren van hoogwaardige badkamers.

LAUFEN bouwt voort op het succes van haar doucheruimtes met een nieuwe versie die zich sterk richt op de gebruikersvoordelen en zich concentreert op het zo efficiënt mogelijk houden van de gebruikersinterface.

Verantwoordelijkheid nemen voor de toekomst
Het spreekt voor zich dat LAUFEN ook de verantwoordelijkheid op zich neemt voor de impact van het bedrijf op mens en milieu, omdat het rationele gebruik van water en recycling van afvalwater van fundamenteel belang zijn voor onze toekomst en belangrijke uitdagingen en kansen bieden. LAUFEN is een vruchtbare samenwerking met EOOS aangegaan om het revolutionaire voorstel van het Oostenrijkse designbedrijf voor een nieuw soort afval-sorteertoilet (ontwikkeld voor de Bill & Melinda Gates Foundation) te ontwikkelen tot een verkoopbaar product. Op de ISH presenteert LAUFEN deze baanbrekende innovatie die een revolutie teweeg zal brengen in de sanitaire industrie en de druk op de bestaande afvalwaterinfrastructuur in snelgroeiende steden over de hele wereld zal verlichten.

LAUFEN heeft ook haar verantwoordelijkheid voor het gebruik van hulpbronnen en milieu-impact geformaliseerd in een nieuwe milieuproductverklaring (EPD). Hiervoor heeft het bedrijf de certificering van de milieukwaliteit van zijn complete assortiment keramiek in alle Midden-Europese productievestigingen voltooid, in overeenstemming met ISO14025, EN15804 en EN16578.

De verbonden badkamer
LAUFEN is ook druk bezig met het ontwikkelen van trendsettende nieuwe ideeën voor het digitale netwerk in de badkamer.. In dit gebied richt LAUFEN zich op openbare en semi-openbare sanitaire ruimtes, waar netwerkconcepten de grootste voordelen bieden. LAUFEN biedt nu een complete oplossing voor elektronische wastafelkranen en urinoir- en doucheregelaars in openbare voorzieningen. En als het gaat om het integreren van elegante en discrete digitale functionaliteit in privébadkamers, heeft LAUFEN met succes technologie en schoonheid gecombineerd. 

Daarnaast heeft LAUFEN gewerkt aan het verbeteren en uitbreiden van zijn bestaande assortiment, het toevoegen van nieuwe producten en nieuwe opties op zowat elk gebied in zijn poging om badkamerontwerpers meer vrijheid te bieden. Dit geeft de badkamer gebruikers superieure voordelen en een grotere keuze.

Productinnovaties

De nieuwe klassieker van Marcel Wanders
The New Classic is een nieuwe badkamercollectie van LAUFEN. De beroemde ontwerper Marcel Wanders is gevraagd, had als uitdaging om klassieke stijlen opnieuw te interpreteren met behulp van SaphirKeramik. Door elk item dat deel uitmaakt van de badkamer samen te brengen, komt de flair en creativiteit van de ontwerper samen met LAUFEN. Het assortiment van The New Classic omvat wastafels, waskommen, toiletten, een bidet en een bad. Ook kranen, spiegels , accessoires en meubels. De eigenzinnige collectie heeft het iF Design Award 2019 gewonnen,  vanwege de sensuele combinatie van schoonheid en functie.

 

Cleanet Navia
Het Cleanet Navia-douchetoilet richt zich erg op gebruikersvoordelen en concentreert zich op het zo effectief mogelijk houden van de gebruikers gemak. Met zijn compacte ontwerp, eenvoudige functies en aantrekkelijke prijs, is hij geschikt voor een zeer brede markt. De Navia beschikt over een betrouwbaar en intuïtieve bedieningsconcept, met een aan de zijkant gemonteerde controller voor de standaardfuncties plus een app voor toegang tot de volledige functionaliteit die LAUFEN eerder ontwikkelde voor zijn populaire Cleanet Riva-douchetoilet.

 

Sonar door Patricia Urquiola
Met het ontwikkelen van Sonar, richtte LAUFEN zich met name op het verkennen van de formele mogelijkheden voor nieuwe badkameroplossingen van SaphirKeramik. De expressieve Sonar-badkamercollectie bevat dus nieuwe wastafel die simpelweg niet mogelijk zijn met traditionele badkamerkeramiek. Winnaar van een iF Design Award biedt de collectie nu nog meer variatie dankzij de toevoeging van meer wastafels, toiletten, een bidet, een nieuw vrijstaand bad en een reeks badkamermeubilair, wederom ontworpen door Patricia Urquiola.

 

Val van Konstantin Grcic
Compacte badkamers vragen om intelligente oplossingen om optimaal gebruik te maken van de beperkte ruimte zonder rommelig te lijken. De nieuwe wastafels van SaphirKeramik die LAUFEN samen met ontwerper Konstantin Grcic ontwikkelde voor de badkamercollectie Val, gaan deze uitdaging op een nieuwe en innovatieve manier aan, met name gericht op compacte en veeleisende badkamerlay-outs.

 

Kartell by LAUFEN
Een opleving van de jaren 70 vult momenteel de mode, meubelmarkten - en ook de badkamer op. Maar niemand roept om een renaissance van de harde kleurenschema's en waanzinnige contouren die het decennium bepaalden - het duurde vele jaren om de wereld te ontdoen van de laatste excessen van smaak die toen floreerden. Het modulaire kleurenconcept en het tijdloze, eenvoudige ontwerp van Kartell by LAUFEN staan voor een moderne benadering om kleur in de badkamer te brengen en tegelijkertijd de duurzame principes van goede smaak te respecteren. En met nieuwe beschikbare opties zijn de expressiemogelijkheden die deze populaire badkamercollectie biedt nu groter dan ooit.

 

Palace
Geniet van een uitstekende reputatie op het gebied van probleemoplossing, flexibiliteit en bruikbaarheid, en LAUFEN consolideert deze reputatie met de voorverpakte producten. De nieuwe producten omvatten de Palace Slim Packs, bestaande uit een wastafel en badmeubel, en de Palace WC-packs, die alle componenten bundelen die nodig zijn voor installatie in een handige, verpakte eenheid.

 

Base for Ino
LAUFEN heeft zijn populaire Base-badkamermeubel uitgebreid met nieuwe wastafelmeubels voor de Ino-wastafelcollectie. Het uitgebreidere meubelprogramma is tijdloos, eenvoudig en sierlijk. De collectie kenmerkt de aandacht van LAUFEN voor detail in zorgvuldig doordachte functionaliteit, hoogwaardige materialen en een modern kleurenschema.

 

Leelo
Met Leelo heeft LAUFEN zijn bestaande spiegelaanbod uitgebreid, om een flexibele collectie spiegels te creëren die comfort en licht in de badkamer brengen. Leelo heeft verschillende maten en uitvoeringen, die elk individueel overeenkomen met verschillende badkamerontwerpen en ambiances. Vanwege de ingetogen styling, kan Leelo worden gecombineerd met alle series van badkamer- en badkamermeubels van LAUFEN.

 

The New Classic-kranen van Marcel Wanders
In zijn creaties voor de nieuwe kraanlijn The New Classic vindt Marcel Wanders de perfecte balans tussen een innovatief ontwerp en een archetype voor een kosmopolitische en diverse levensstijl.  Dit veelzijdige en technologisch geavanceerde assortiment biedt een comfortabele oplossing voor elke badkamerbehoefte.

 

Innovaties

The Save! Afvalscheidende wc
De Oostenrijkse designstudio EOOS, Eawag (het Zwitserse instituut voor water wetenschap en technologie) en LAUFEN hebben hun krachten gebundeld voor de baanbrekende Save! urinescheidende wc. Revolutionair gebruikersgemak moet veranderen in duurzaam waterbeheer, dankzij een nieuw soort scheidingstechniek. De Save! urinescheidende WC is de volgende stap in een concept ontwikkeld door EOOS en Eawag met de steun van de Bill & Melinda Gates Foundation als onderdeel van de 'Reinvent the Toilet Challenge'.

 

LAUFEN geavanceerde besturing
Het Advanced Control-concept van LAUFEN verbetert de hygiëne, verkort reactietijden, verbetert de dienstverlening en verlaagt het water- en energieverbruik, waardoor kosten worden bespaard in openbare en semi-openbare sanitaire ruimtes. Vanaf de zomer van 2019 is ook een cloudoplossing beschikbaar die slimme wasruimten met elkaar verbindt en gegevens overdraagt naar gebouwbeheersystemen.

 

Ontwerp op maat ‘Bespoke’
Speciaal ontwikkelde producten op maat hebben precies het soort speciale verfijning in ontwerp en functionaliteit dat high-end interieurs hun onmiskenbare individuele karakter geeft. Daarom is LAUFEN bezig met het ontwikkelen van zijn knowhow en productiecapaciteit om ook op maat gemaakte oplossingen in de badkamer te kunnen bieden. Daartoe werkt het bedrijf nauw samen met ontwerpers en architecten over de hele wereld die op zoek zijn naar een klantgerichte oplossing voor een bouwproject. Het meest recente voorbeeld hiervan is Omniturm in Frankfur, waarvoor LAUFEN nauw samenwerkte met de architecten en projectmanagers om speciale op maat gemaakte badkamermeubelen te ontwikkelen.


Foto: Dohaa Quatar Marcel Wanders studio’s