WERELDWIJD NETWERK MET LOKALE DIENSTVERLENING

Het LAUFEN-hoofdkwartier bevindt zich in het Zwitserse Laufen, vlakbij Basel. Daarnaast heeft de onderneming vier productievestigingen in Oostenrijk en Tsjechië. Rijk aan traditie, maar toch ultramodern; in de fabrieken worden jaarlijks ruim 3 miljoen sanitaire producten gemaakt, die via een internationaal netwerk van verkooppunten en verkooppartners over de hele wereld worden verspreid.

Sinds 1999 is LAUFEN een van's werelds grootste badkamerfabrikanten binnen de Spaanse Roca Group, die 20.000 medewerkers heeft in ruim 135 landen en jaarlijks 38 miljoen keramische producten produceert. De ruim 150 jaar oude Similor Group AG, een van de toonaangevende producenten op het gebied van kranen, behoort sinds 2007 tot de groep.


VAN LOKALE PIONIER TOT INTERNATIONALE SPELER

Toen de onderneming in 1892 in Zwitserland werd opgericht, lagen de sanitaire omstandigheden nog ver onder de huidige normen -“ normen die LAUFEN, als enige fabrikant van keramisch sanitair in Europa, mede heeft bepaald.

De geschiedenis van enkele van de productielocaties die nu tot de onderneming behoren, grijpt nog verder terug. Rond 1878 was de pionier op het gebied van mechanisch geproduceerd sanitair keramiek een fabriek van de Oostenrijkse monarchie. Het is niet alleen de rijke traditie, maar ook zeker de stevige verankering van de verschillende Europese productielocaties in hun thuismarkten Zwitserland, Oostenrijk en Tsjechië die de stabiele basis vormen voor de kwaliteit waar LAUFEN om bekend staat. Het doel van LAUFEN was, is en blijft toonaangevend te zijn op het gebied van technologie, service en design. Al in de jaren '80 van de vorige eeuw vond LAUFEN in Zwitserland de efficiëntste spuitgiettechnologie voor de verwerking van keramiek uit, een doorbraak die van grote betekenis was voor de industriële productie. Even belangrijk zijn voor LAUFEN de continue ontwikkelingen op het gebied van design: wandclosets en staande wastafels hebben bijvoorbeeld een nieuwe badkameresthetiek mogelijk gemaakt.

LAUFEN heeft zijn expertise en portfolio van keramisch sanitair, badkuipen, meubels en accessoires uitgebreid met een nieuw product: kranen. In 1854 richtte Charles Kugler in Lausanne een klein bedrijf op voor de vervaardiging van messing producten. Hier werden in 1863 de eerste water- en gaskranen in Zwitserland geproduceerd. Sinds 2009 vindt de productie van kranen plaats in de vestiging in Laufen.


MIJLPALEN IN DE GESCHIEDENIS VAN LAUFEN

Vandaag LAUFEN maakt een bijzondere ontwikkeling door. Ooit begonnen als pure sanitairfabrikant groeit de onderneming steeds verder uit tot een ware 'badkamerspecialist': het huidige portfolio biedt allesomvattende oplossingen voor de complete badkamer, van keramische producten, meubels, badkuipen en douchebakken tot aan accessoires en zelfs kranen.
2009 Het LAUFEN Forum opent zijn deuren: het LAUFEN Forum is meer dan een showroom. Het is het hart van de onderneming en gevestigd in het hoofdkwartier in Laufen, Zwitserland. Het architectonische meesterwerk werd voor zijn designconcept en duurzame architectuur in de afgelopen jaren al onderscheiden met verschillende gerenommeerde design awards. Hier worden natuurlijk de meest actuele producten getoond. Maar daarnaast worden ook uiteenlopende tijdelijke tentoonstellingen en events op het gebied van badkamers en architectuur georganiseerd, die de waarden van het merk LAUFEN uitdragen.
2007 LAUFEN koopt de oudste kranenfabrikant van Zwitserland, Similor (opgericht door Charles Kugler in 1854), en twee jaar later begint de fabriek in Laufen met de productie van LAUFEN-kranen.
2003 LAUFEN investeert intensief in de productiecapaciteit in Midden-Europa en de productontwikkeling waar de onderneming overal ter wereld om bekend staat. Talrijke innovaties bevestigen het succes van de sterke focus op een nauwe samenwerking tussen design en ontwikkeling. De eerste staande wastafel, ontworpen door Stefano Giovannoni (ILBAGNOALESSI One) en gelanceerd in 2003, is slechts een van de vele voorbeelden.
1999 LAUFEN voegt zich bij de ROCA Group (op dat moment de op een na grootste sanitairfabrikant ter wereld).
1991 In de jaren '90 breidt LAUFEN zijn productiecapaciteit verder uit door de aankoop van twee fabrieken in Tsjechië. Tegenwoordig heeft ieder van de vijf productievestigingen van LAUFEN een sterke positie binnen Midden-Europa.
1990 LAUFEN versterkt de focus op design: Porsche Design wordt de eerste internationale samenwerkingspartner van LAUFEN.
1980 LAUFEN ontwikkelt de revolutionaire drukgietmethode. De technologie verkort de productietijd aanzienlijk en zet zo nieuwe maatstaven voor de gehele sanitairbranche. LAUFEN kan dankzij deze technologie zijn productiviteit en capaciteit verhogen en zijn productassortiment uitbreiden.
1967 Twee traditionele productielocaties, Wilhelmsburg en Gmunden in Oostenrijk, voegen zich bij de groep.
1963 Xaver Jermann, een medewerker bij LAUFEN, vindt het eerste wandcloset uit.
1959 Fritz Lischka creëert met 'Ultra' een inmiddels gerenommeerd wastafeldesign.
1952 LAUFEN breidt uit en zet zijn eerste internationale stappen met de aankoop van de eerste fabriek in Brazilië.
1950 LAUFEN lanceert de eerste keramische closetcombinatie met een geëntegreerd ventilatiesysteem.
1925 LAUFEN treedt officieel toe tot de sanitairbranche en wordt de eerste en enige producent van keramisch sanitair in Zwitserland.
1895 Een detail van het gerenommeerde 'Nautilus'-closet.
1892 De keramiekfabriek LAUFEN wordt opgericht en begint met de productie van tegels en bakstenen.