Selecteer uw land 

WERELDPREMIÈRE: LAUFEN IS PIONIER MET DE EERSTE CO2-VRIJE TUNNELOVEN


GEEN GAS, MAAR ELEKTRICITEIT: EEN REVOLUTIE VOOR DE SANITAIR INDUSTRIE


LAUFEN heeft 's werelds eerste elektrische CO2-vrije tunneloven gelanceerd op zijn Oostenrijkse locatie in Gmunden.


De nieuwe technologie is een game changer, omdat hiermee - in het hart van Europa - keramische productie klimaatneutraal wordt. LAUFEN ontwikkelde de oven samen met de Duitse ovenbouwspecialist Keramischer Ofenbau. De Roca Group - 's werelds grootste sanitair leverancier en moederbedrijf van LAUFEN - lanceerde de oven als proefproject met een impact op de hele industrie.

"Er waren geen elektrische ovens beschikbaar op industrieel niveau. Dus we wisten dat als we succesvol wilden zijn, we ze zelf moesten ontwikkelen. Het innovatiecentrum voor de hele LAUFEN Group is hier in Gmunden gevestigd. We wisten dat er geen betere plek was om de oven te ontwikkelen dan hier."
Christian Schäfer, Managing Director LAUFEN Austria AG

In de fabriek in Gmunden produceert LAUFEN wastafels, toiletten en bidets met bijzonder hoge eisen op het gebied van design en kwaliteit. De complexe werkstukken, vaak gemaakt van dunwandig Saphirkeramik, zijn ideaal om de prestaties van de technologie te testen onder uitdagende productieomstandigheden.


Tweederde minder energie – 5.000 ton minder CO2

De Roca Group heeft momenteel wereldwijd ongeveer 100 gasgestookte tunnelovens in gebruik, een enorm potentieel voor toekomstige CO2-besparingen. Vergeleken met de vorige gasoven is de uitstoot alleen al op de locatie in Gmunden met ongeveer 5.000 ton CO2 per jaar afgenomen.

De nieuwe technologie met elektriciteit vereist slechts een derde van de oorspronkelijke hoeveelheid energie voor dezelfde prestaties. Dankzij krachtige zonne-energiesystemen op het dak en de locatie in Gmunden wordt de hoeveelheid energie die nodig is voor de oven volledig zelf opgewekt. In feite wordt er tot vier keer zoveel energie geproduceerd, wat betekent dat het overschot kan voorzien in de energiebehoefte van de hele locatie, waardoor de productie als geheel CO2-neutraal wordt.
 

Vier jaar ontwikkeling

Na twee jaar van ontwerp, berekeningen en tests, en nog eens twee jaar voor de implementatie en bouw, sluit de oven zich nu aan bij het netwerk. Het neemt de productie op de Oostenrijkse locatie volledig over en vervangt daarmee de gasgestookte oven die begin 2024 ontmanteld en gerecycled zal worden.


Eerste CO2-neutrale productielocatie

Gmunden zal in 2024 ’s werelds eerste netto-nul productielocatie zijn voor keramisch sanitair. Een mijlpaal ook voor de branche, zoals Alberto Magrans, CEO van de Roca Group, aangeeft: "Ons langetermijndoel is om onze activiteiten volledig koolstofvrij te maken en we werken voortdurend aan oplossingen om dit doel te bereiken. Dit Europese partnerschap met Keramischer Ofenbau en ons merk LAUFEN helpt ons om de netto-nul-norm te bereiken. Het is ook een belangrijke stap voor de branche als geheel, die met aanzienlijke CO2-besparingen een positieve bijdrage kan leveren aan de planeet."